04:00 - 19. august 2011

Kåtskap og vrede

Få meg på, for faen er en sympatisk liten ungdomsfilm om å få en stor, illevarslende penis trykket mot låret.

Dydsmønster: Helene Bergsholm i rollen som den kåte ungdomsskoleeleven Alma. Foto: Tania Nyberg/Motlys/Norsk Film Distribusjon

Å filme romaner er sjelden en god idé. Enten involverer de et så stort persongalleri og så mange sideplott at det er plent umulig å samle alle trådene uten et oppstykket og fragmentert resultat. Eller så foregår handlingen i så stor grad inne i hodene til rollefigurene at det rett og slett blir håpløst å oversette den til involverende og dramatisk film. Olaug Nilssens roman Få meg på, for faen har begge disse kjennetegnene. Den handler om tre kvinner som hver på sitt hvis kjemper en kamp om sin egen posisjon i verden, enten det er som hjemmeværende mor, fersk sosiologistudent eller seksuelt oppvåknet tenåring. I form er den skravlende og selvgranskende. I handling svært begrenset.
 

Farlig begjær. Det vil heldigvis være en grov overdrivelse å kalle Jannicke Systad Jacobsens nye film Få meg på, for faen en filmatisering av Nilssens bok. Klokt nok har regissøren valgt å ta tak i én av Nilssens figurer: De 34 små sidene om den kåte ungdomsskoleeleven Alma er blitt til 76 sympatiske minutter på kinolerretet. Tidvis fremstår denne debuten som en litt konvensjonell og forutsigbar ungdomsfilm. Men ved å nøye seg med et kort kapittel i boken, har Systad Jacobsen gitt seg selv rom og tid til å utforske femtenåringen Alma og hennes univers: en liten vestlandsbygd der det bor flere sauer enn sjeler og hvor sentrum er et samvirkelag.

Alma (en akkurat passe uskyldig og ukysk Helene Bergsholm) er som de fleste hovedpersoner i ungdomsfilmer forelsket. Og som i ungdomsfilmer flest er forelskelsen tilsynelatende ikke gjensidig. Artur (Matias Myren) er høy og mørk og spiller gitar i det lokale Ten Sing-koret. Hver natt drømmer Alma at Artur sniker seg inn gjennom vinduet og legger seg i sengen. I virkeligheten pirker han bare sitt stive lem mot låret hennes utenfor en fest. Når hun ikke klarer å holde kjeft om det - og han nekter - er Almas «personlige helvete heilt laust».
 

Annonse