04:00 - 01. april 2011

Byggeplassen i operaen

Polakkene ser på nordmenn slik de gamle grekerne så på sine guder, sier professor Nina Witoszek. Til høsten debuterer hun som librettist ved Den Norske Opera og Ballett.

Politisk satire: Nina Witoszek bruker de polske arbeiderne som bygget Operaen i Bjørvika til å si noe om den politiske situasjonen i Norge i dag. Foto: Statsbygg

En av overraskelsene i programmet til Den Norske Opera og Ballett for 2011–2012 er stykket Operation Opera, der professor ved Senter for utvikling og miljø, Nina Witoszek, har skrevet manuset sammen med den norskamerikanske multimedieartisten David Chocron. Stykket tar for seg situasjonen til de polske arbeiderne som bygget Operaen.

– Er det en gammel drøm som går i oppfyllelse når du skal debutere som librettist?

– Ja, det er en gammel drøm. Det startet med at jeg fikk en henvendelse fra Den Norske Opera og Ballett, de ville jeg skulle skrive en novelle om polakkene som bygde Operaen. Så jeg gikk til bygget og begynte å intervjue polakker. Jeg ville se på hvordan polakkene ser på nordmenn, og hvordan nordmenn ser på polakkene.

Annonse