04:00 - 28. januar 2011

En person saksøker sin forfatter

Kan man ustraffet gjøre et intetanende menneske til romanfigur?

Den saksøkte: Helge Bille Nielsen (til høyre) og hans forsvarer, Martin Dahl Pedersen, i Østre Landsret i København. Foto: Anders B. Bisgaard

Hadde kampen mellom Helge Bille Nielsen og Thomas Skade-Rasmussen Strøbech vært utkjempet i en boksering, hadde det vært liten tvil om utfallet. Den lille, magre Bille Nielsen, ulastelig antrukket i sort dress med en fyllepenn i den ene brystlommen, hvit skjorte, sort pullover og slips, med hår gredd rett bakover ved hjelp av en anselig mengde gelé, ville blitt feid over ende av ett eneste slag fra Strøbech – høy og kraftig, med en vikingaktig utstråling; gulrotfarget hår, bred nese, en litt rastløs energi, for anledningen iført sort dress og skjorte uten slips, med et par høye, grå fjellstøvler stikkende ut av dressbuksen.

Kampen står imidlertid i en rettssal, med de muligheter og begrensninger det innebærer. Tidlig onsdag 19. januar er sal 1 i Østre Landsret, København, full av mennesker som vil beskue dette merkelige opptrinnet: En hovedperson i en roman som saksøker sin forfatter for å bevise at han er virkelig.

Annonse