04:00 - 26. mars 2010

Voldtektens teater

Per­for­mance­kunst­ne­ren Ju­li­an Blaue skal ald­ri mer få set­te sine ben på en sce­ne.

Egotripp: Julian Blaues forestilling sist søndag var verdiløs både intellektuelt og kreativt. Bildet viser kunsteren under en tidligere performance. Foto: Beate Petersen

Her har du VG-vinklingen: Staten støttet teatervoldtekt med 220 000 kroner. Da Julian «Apostata» Blaue sist søndag fremførte sin performance Storkunststolteddystatsreligionens Bestialitetsteologiske Fakultetsgrunnlegging! på Black Box i Oslo måtte publikum utholde både dødskrampene til høner som på smertefullt vis ble drept og grov sadomasochisme. Alt akkompagnert av en endeløs, skitten strøm av gymnasialt babbel fra hovedpersonen selv. Dette er riktignok klisjeer fra avantgardens skrekkabinett, og Blaue innfridde sånn sett alle fordommene folk flest har mot friteater i provokasjonsmodus. Foruten det kvalmende innholdet i Blaues ordgyteri var imidlertid det mest forkastelige ved denne forestillingen at publikum, statister og andre deltagere uforberedt ble lurt i en felle – redusert til lopper i Blaues bestialske sirkus.
 

Tilskueren oppdaget raskt at prosjektet var ubehjelpelig tenkt og elendig gjennomført. Blaue er en guttunge som har lest Nietzsche og fått en fiks idé, og som trassig klynger seg til den, koste hva det koste vil. Aldri har vi hørt maken til kvasifilosofisk vrøvl. Et typisk sitat fra manuset: «I vår realistiske utopi vil selv smertetransport, det å påføre andre lidelse, fremstå som en kjærlighetens gjerning.» Intellektuelt som kreativt var altså forestillingen verdiløs. Men å påpeke slike enkle fakta er dessverre ikke tilstrekkelig i dette tilfellet. Det er nødvendig også å si at det som utspilte seg på Black Box denne dagen var dypt umoralsk og krenkende, mot flere av deltagerne og mot publikum.
 

Seansens «høydepunkt» var ifølge rapporter en langvarig scene der en kvinne på brutalt vis ble holdt nede og ved hjelp av en dildo «voldtatt» på scenen, samtidig som Blaue satt ved siden av og pisket seg til blods. Både dette og dyremishandlingen skjedde uten at noen utenom Blaues nærmeste samarbeidspartnere var blitt varslet. Blaue hadde ført alle bak lyset. Det kunne vært barn i salen (det var null kontroll, ingen aldersgrense). Det kan ha vært ofre for overgrep til stede. En politianmeldelse ville være helt på sin plass. Selv om alt tyder på at «voldtekten» var avtalt spill, er det hevet over tvil at det foregikk ulovlige handlinger på Black Box denne søndagen. Og da har vi ikke gått inn på meningsinnholdet i Blaues utlegninger, der han hevder, kanskje på ramme alvor, at svaret på lidelsens problem er å gjøre barnemishandling og tortur til noe ønskelig og rosverdig.
 

Annonse