Annonse
04:00 - 26. november 2010

Tanken og formen

Håkon Bleken er en av våre største kunstnere, mener norske kunstvitere. De trekker spesielt frem kirkekunsten, kulltegningene og essayistikken.

Kreativitet: Håkon Bleken har evnen til å gå inn i gamle former og fornye dem, mener kunsthistoriker Gunnar Danbolt. Foto: Nina Aldin Thune
Annonse

– Han er så avgjort en av våre største.

Det sier kunsthistoriker Gunnar Danbolt om Håkon Bleken.

– Han er en usedvanlig dyktig maler, og han har evnen til å gå inn i gamle former og fornye dem. Her tenker jeg særlig på kirkekunsten hans. Glassmaleriene han nylig lagde for Spjelkavik kirke i Ålesund er et eksempel: De er helt annerledes enn alt annet og bryter med konvensjonene, men på en slik måte at det ikke blir fremmedartet. Et annet eksempel er bildene han malte for St. Olav kirke i Trondheim, der motiver fra påskefortellingen lå transparente over fotografier fra krigen i Vietnam og Pinochets Chile, slik at Jesu lidelse ble satt i forbindelse med vår egen tid. Det er disse kreative nyskapningene som gjør Bleken så interessant. Med nye og provoserende uttrykk får han folk til å stanse opp og tenke, og ikke bare stirre, sier Danbolt.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse