Annonse
04:00 - 08. januar 2010

Syng en sjokolade

Er klassiske sangere som sjokolade, må Jonas Kaufmann ha høyt kakaoinnhold, mens Cecilia Bartoli er en chilisjokolade.

Mørk sukkerbombe: Renée Flemings stemme har større kakaogehalt enn Amedei, Toscanas prisvinnende 63 prosents sjokolade, men kakaoen virker malplassert, lik sukkeret i O’boy.
Annonse

Mye musikk er som sjokolade. Det er som en masseprodusert substans, hvor e-stoffene skal simulere kakaosmak, men hvor sukkeret likevel døyver alt av eventuelle kvaliteter i den sørgelige kjemiske massen. Er vi ikke vant til en aktiv måte å lytte til klassiske stemmer på, gir ikke deres klang umiddelbart mening. Kroppen skriker etter sukker. Vi foretrekker Freia Melkesjokolade som tilfredsstiller sukkertrangen foran en Amedei Toscano 63 % som har vunnet Academy of Chocolate Awards. Klassiske sangere er litt som mørk sjokolade, og de krever tilvenning for at vi skal sette pris på dem. På den andre siden, hvis vi lærer oss å lytte til den symfonien av farger som finnes i en enkelt sangers stemme, er belønningen mer enn rikelig for våre ører.

Ensom symfoni. Det er en umiddelbar kvalitet ved stemmen til Renée Fleming som er elskverdig i seg selv. Hun har en tyngde med langt større kakaogehalt enn den nevnte prisvinnende sjokoladen. Vi hører det i vibrato, i dynamisk omfang, og ikke minst i en klang som åpner seg innover, som har utallige nyanser i en enkelt tone. Sødme er en slik kvalitet, men det kommer ikke i form av det raffinerte sukkerets vulgære fremtoning. I stedet er det noe som finnes der i antydningens form, som noe som svever rundt kjernen og forhøyer smaken uten å trekke fra noe eller gjennom å begynne å dominere på egen hånd. Likevel er det noe som gjør sangere vesentlig annerledes enn den mørke sjokoladen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste