Annonse
04:00 - 19. februar 2010

Sykelig eksentrisk

Hvis du begynner å lytte til Glenn Gould, slutter du ikke.

Glenn Gould: Evig fascinerende.
Annonse

I ørene og i bevisstheten til det brede musikkelskende publikum er den eksentriske pianisten Glenn Gould mest kjent for sine Bach-tolkninger. Hans første innspilling av barokkmesterens Goldbergvariasjoner er både legendarisk og en av historiens mestselgende klassiske plater. Gould var ikke bare eksentrisk fordi han ringte venner midt på natten og snakket ustanselig i timevis uten å spørre om de fremdeles var der. Heller ikke det store forbruket av legemidler, eller redselen for å fryse og for å bli forkjølet, som gjorde at han brukte lue og hansker selv i varmt vær. Han brukte en svært lav stol (35,5 cm høy); hvis en hånd var fri i et halvt sekund, brukte han den til å dirigere seg selv; han sang med når han spilte, og han var på nippet til å trekke Steinway for retten fordi en av deres klaverteknikere klappet ham på skulderen, noe han angivelig skal ha fått store smerter av, som varte i lang tid etterpå.

Alt dette ville kanskje gjort ham til en eksentrisk personlighet i Se og Hørs verden, men det gjør ham ikke til en eksentrisk musiker. Likevel blir musikkelskere fremdeles forundret over hans musikalske univers, som faktisk er minst like rart som den verdslige personligheten hans.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.