Annonse
04:00 - 05. mars 2010

Siste sjanse

Tiden renner ut for Niwinski, sier den egyptiske sjefarkeologen Zahi Hawass.

Beskytter verdiene: Sjefsarkeolog Zahi Hawass vil at egypterne selv skal delta i nye utgravninger.Foto: Garry Shaw
Annonse

– Andrzej Niwinski er en mann besatt av teori. I 2002 fortalte han meg at han kom til å oppdage en ny grav, derfor ga vi ham lov til å grave ut klippen bak Deir el-Bahri. Men steinene faller, og kan ødelegge tempelet nedenfor. Han har to sesonger igjen: hans siste sjanse til å gjøre en oppdagelse, skriver dr. Zahi Hawass i en e-post til Morgenbladet.

Han har siden 2002 vært leder for den mektige egyptiske statsinstitusjonen Supreme Council of Antiquities, som bestemmer hvilke arkeologer som skal få tillatelse til å gjøre utgravninger i landet.

Morgenbladet skrev i forrige uke om den polske egyptologen Andrzej Niwinski, som i ti år har drevet utgravninger i fjellsiden over det berømte Hatshepsuts tempel i Deir el-Bahri. Her er han overbevist om at han vil finne en kongegrav, men dr. Hawass frykter at Hatshepsuts tempel skal bli ødelagt av fallende steiner fra Niwinskis utgravninger.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse