04:00 - 15. januar 2010

På sporet av donoren

Når barn av sæddonorer fyller 18 år, kan de få vite donorens identitet. Tore Strømøy bistår dem gjerne.

Ingen skam: Noen mødre som har adoptert bort barna sine, sliter med skam hele livet. Vi får håpe det ikke blir en gjeng fedre som går rundt sånn, sier Tore Strømøy om menn som velger å donere sæd. Foto: Anne Liv Ekroll/NRK

Året er 2023. Det er lørdagskveld. Tore Strømøy er tilbake på skjermen, han er blitt en eviggrønn programleder i NRK, slik Dan Børge Akerø og Tande-P i sin tid ble det. Hockeyfrisyren er grånet, ellers er han den samme. Fortsatt hjelper han innskrivere å finne mennesker de har mistet kontakten med, og får tårene til å renne unisont i tusener av norske hjem. Så langt er alt som før. Men i kveld er det en spesiell historie han skal fortelle – den første av sitt slag i Norge, men neppe den siste. «Som vanlig skal det handle om de nære ting: venner og familie – det aller viktigste,» åpner Strømøy, og mottar publikums applaus. «For et par måneder siden fikk jeg et brev fra Thea. Hun ble født i 2005, under omstendigheter som vi ikke ser på som så spesielle i dag, men som var mindre vanlige den gangen. Den biologiske faren til Thea er nemlig en mann som verken hun eller moren noen gang har møtt – en som donerte sæd til en sædbank, og på den måten gjorde et nødvendig bidrag for at Thea skulle komme til verden. Thea har hele livet lurt på hvem denne mannen er, og om han fortsatt lever …»

 

Dype røtter. – Jeg tror jeg hadde vært nysgjerrig nok til å gjøre noe slikt. Det hadde vært spennende, det. Og faren vet jo om muligheten for at det kan skje. Kanskje han ville synes det var koselig også, med tida, sier Tore Strømøy når vi snakker med ham i dag.

Annonse