Annonse
04:00 - 04. juni 2010

Moral uten Gud

Mindre gudstro betyr ikke at vi får lavere moral. Det er den tyske sosiologiprofessoren Hans Joas som beroliger oss.

Sekulære for enhver pris? Hva ville skje i tilfelle en samfunnskrise i Skandinavia? Ville det føre til en oppblomstring av kristen tro? spør Hans Joas.
Annonse

Slik besvarer han spørsmålet han stiller i tittelen på forelesningen han nylig holdt ved Universitetet i Oslo: «Fører sekularisering til moralsk forfall?» Joas’ forelesning var årets utgave av Vilhelm Auberts minneforelesning, tidligere holdt blant annet av akademiske storheter som Pierre Bourdieu og Jürgen Habermas. Årets foredragsholder er dekan ved Max-Weber-Kolleg für kultur- und sozialwissenschaftliche Studien ved Universitetet i Erfurt i Tyskland. Han er selv katolikk, men understreket da vi traff ham at han var opptatt av å holde rollene adskilt: Det han gjør må være god sosiologi, uavhengig av at han selv bekjenner seg til katolisismen.

 

Myteknusing. Et av hovedpoengene til Joas er at modernisering av et land ikke automatisk fører til sekularisering. For ordens skyld: Sekularisering, et begrep som kan tillegges ulike betydninger, brukes i denne sammenhengen av Joas i betydningen religiøs tilbakegang.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse