Annonse
04:00 - 08. januar 2010

Midt i livet er vi i døden

Henry Purcells begravelsesmusikk minner oss om at det finnes en mer vital måte å forholde seg til døden på, enn å snu seg bort.

Intimt og lidenskapelig: Komponisten Henry Purcell. Foto: Wikimedia Commons
Annonse

Mennesket, født av en kvinne, har bare en kort tid å leve – han flykter som en skygge. Slik lyder teksten i den første av de tre «funeral sentences» fra Book of common prayers, som Henry Purcell tonsatte en gang på 1670-tallet. Til sammen sju slike funeral sentences inngår i den anglikanske begravelsesliturgien. Purcell har utformet teksten i firestemmig korsats – intimt og lidenskapelig, med tette dissonanser og sødmefull kromatikk. I andresatsens sterke åpningslinje lar han melodien bevege seg opp mot liv og deretter falle ned i dypet med død: «In the midst of life we are in death.» I tredjesatsen, «Thou knowest, Lord», påkalles stemme for stemme den Gud som kjenner våre hjerters innerste hemmeligheter.

Selv har jeg lyttet utallige ganger til Harry Christophers og The Sixteens innspilling (Collins Classics 1994) av Purcells begravelsesmotetter. Innspillingen inneholder dessuten «The complete funeral music for Queen Mary» fra 1695. Til denne anledningen komponerte Purcell blant annet en ny versjon av «Thou knowest, Lord», som skulle erstatte en manglende sats i komponisten Thomas Morleys for øvrig komplette tonsetting av de sju funeral sentences til bruk i kongelige begravelser. I tråd med Morleys stil har Purcells sats noe formelt høytidelig over seg, holdt i et liksom forklaret, mindre fortvilet tonespråk enn hans tidligere versjon. Til dronningens begravelse bidro Purcell dessuten med en mektig marsj for blåseorkester og 30 militærtrommer, samt med en krevende Canzona.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse