Annonse
04:00 - 10. september 2010

Kunstneren som gammel mann

I sommer fylte han 90, og det hevdes at bildene hans er spenstigere enn noensinne. Men når Carl Nesjar sammenligner seg med vennen Pablo Picasso, føler han seg som en amatør.

Lang kamp: – Det har alltid vært en kamp for å komme frem. Det er helt naturlig, det, sier 90-årsjubilanten Carl Nesjar i sitt hjem på Bøler i Oslo.
Annonse

Møtet med Carl Nesjar begynner dårlig. Kona Sylvia Antoniou inviterer oss inn i leiligheten de deler, i kunstnerbofellesskapet Trolltun på Bøler i Oslo. Det lukter sopp fra skogen som begynner rett bak huset, og i gangen henger Sylvias kurver klare. Men Nesjar selv spiser brunsj, og ser knapt vår vei. Vi kan gå inn i atelieret og vente så lenge, sier Sylvia.

Så vi venter der, mellom Nesjars malerier. Atelieret er stort og lyst, med hundrevis av små og store fotografier fra et langt kunstnerliv på veggene. Nesjar flyttet hit på 1950-tallet med sin daværende kone, kunstneren Inger Sitter. Nå krangler han med sin nåværende, Sylvia, opprinnelig fra Hellas og kunstner, hun også. «Hvorfor skal jeg intervjues? Jeg har ikke noe å si til dem!» Det er vanskelig å si om Sylvia støtter ham ned trappa eller trekker ham ned. «Jo da, Carl, nå blir vi ferdig med det.» Vi tilbyr oss å komme tilbake en annen dag, men det er det samme for ham. Det viktigste er at vi blir fort ferdig.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse