Annonse
04:00 - 24. desember 2010

Kunstnere i krig

Nylig ble lederne i den russiske kunstnergruppen Voina arrestert. – Vi er ikke redde, sier Natalia Sokol.

Holder motet oppe: To av lederne sitter i fengsel, en annen har flyktet utenlands, men Natalia Sokol (t.h.) og hennes kolleger i Voina (som ikke ønsker navnet i avisen) gir seg ikke. Sokol mener hun kan takke sønnen Kasper for at hun ikke er arrestert.
Annonse

– Vi utvikler et unikt nytt formspråk. Alle våre aksjoner har som mål å skape ultramoderne kunst, sier lederen av Voina til Morgenbladet. Hun kaller seg Kozlyenok, «geitekillingen».

Det virkelige navnet hennes er Natalia Sokol. Hun har doktorgrad i fysikk, men arbeider fulltid med Voinas kunst i liket med sin ektemann, Oleg Vorotnikov. Han ledet Voina inntil han ble arrestert i november. Nå har Sokol tatt over ledelsen.

Aktivisme. Noen eksempler på Voinas aksjoner: De har kastet hjemløse katter inn over disken hos McDonald’s, så de sultne dyrene skulle få mat. De malte en gigantisk penis på Liteiny-broen rett foran hovedkvarteret til KGB i St. Petersburg. Som en ironisk hyllest til Moskvas nylig avgåtte ordfører, den homofobe og innvandringskritiske Yury Luzhkov, gjennomførte de liksom-hengninger av en russisk homofil og tre illegale immigranter i hovedstadens største supermarked.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse