Annonse
04:00 - 26. februar 2010

Jakter på faraos grav

Kollegene prøver å trekke ham ned på bakken, men Andrzej Niwinski står på sitt. Den polske egyptologen mener han er svært nær oppdagelsen av en hittil ukjent kongegrav. I mars kommer han til Oslo.

Ved inngangen: Professor Andrzej Niwinski studerer området hvor kun noen få meter stein nå skiller ham fra det han mener er graven til den egyptiske faraoen Amenhotep I. Foto: Kamil Zachert
Annonse

På Nilens vestlige bredd, 100 meter opp i den stupbratte fjellveggen over tempelet til den kvinnelige faraoen Hapshepsut, står en middelaldrende mann og svetter i ørkensolen. Han er kledd i kakifarget bukse og skjorte, på hodet har han en tropehjelm. Håret er mer grånet enn da han for ti år siden bestemte seg for å følge sin overbevisning om at en hylle i denne steile fjellsiden bar på en hemmelighet, en oppdagelse som enhver arkeolog drømmer om. Han har trosset egyptiske myndigheters frykt for at stein skal rase ned og ødelegge tempelet nedenfor, gravd seg frem meter for meter, tålmodig, og mener det nå kun er noen få meter med stein som skiller ham fra hans livs store funn: en egyptisk kongegrav.

– Jeg tror mine utgravinger nå er veldig, veldig nær en slik oppdagelse, sier Niwinski, som i begynnelsen av mars kommer til Oslo for å fortelle om sitt arbeid.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse