Annonse
04:00 - 19. februar 2010

Fremtiden står på spill

Han har rapverdenens kuleste skjegg, og en av de mest innstendige stemmene. Men er det nok til å redde platebransjen fra krise?

Tilbake til gullalderen: Philadelphia-rapperen Freeway er plateaktuell med produsenten Jake One, og full av nostalgi for «gullalderen» rundt tusenårsskiftet. Foto: Saquan Stimpson
Annonse

Sett i sammenheng med tilstandene i platebransjen generelt og rap spesielt, virker det ganske utrolig at en av verdens største rapetiketter (Jay Zs Roc-A-Fella) for et knapt tiår siden kunne gi en hel gjeng hissige, lyrisk orienterte gategutter fra Philadelphia separate platekontrakter. Kun basert på den relativt moderate suksessen til Freeways kompis Beanie Sigel. Morsomt nok på et tidspunkt hvor Roc-A-Fella blant visse ble sett på som selve «fienden», storkapitalen som sto i opposisjon til den «ekte», uavhengige rapmusikken.

Man må smile litt nå, når vinden har snudd såpass kraftig at undergrunnsetiketten Rhymesayers gir ut det nye albumet til Freeway. Det er fullt av nostalgi for «gullalderen» rundt tusenårsskiftet. Da han slapp debutplaten på Roc-A-Fella i 2003, var etiketter som Rhymesayers på sin side fulle av nostalgi for en annen «gullalder» – den fra nittitallets begynnelse.

Fiasko. Ikke engang Lil Wayne har noen garanti for å tjene penger på platesalg i dagens rapmarked (ferske tall: relativt beskjedne 176 000 solgte i løpet av første uke for den påkostede rock/rap-fiaskoen Rebirth), og situasjonen for protesjeer og reservespillere på storlagene er enda mer utrygg, selv for såpass talentfulle sådanne som Freeway.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste