Annonse
04:00 - 25. juni 2010

Film fra skolebenken

Er Den norske filmskolen en talentfabrikk eller fabrikkerer den talenter? Tirsdag hadde årets seks eksamensfilmer fra Lillehammer premiere i Oslo.

Absurd komedie: Hallvar Witzøs Tuba Atlantic handler om en sint og ensom mann i havgapet og er den minst pretensiøse og mest ramsalte av årets eksamensfilmer fra Lillehammer.
Annonse

Skal vi tro Unni Straumes nylige utspill i tidsskriftet Rushprint, er det sjokkerende tilstander for registudentene på filmskolen i Lillehammer. De får ikke den respekten de fortjener, hevder den tidligere hovedlæreren på skolen. Regikollega Erik Poppe er i Dagbladet langt på vei enig, og kaller det tragisk at de mest spennende studentene tvinges inn i en konform ramme. I Rushprint presiserer han riktignok at han ikke mente å kritisere årets avgangsfilmer, som har «all den kompetansen og dristigheten vi kunne håpe på». Men Poppe vil ha muligheten for en toårig forlengelse til masternivå for de mest talentfulle studentene. Tre år er for lite for en fullstendig utdannelse, hevder han. (Langt mer skremmende er det at regissøren i samme artikkel etterlyser et intranett der en allerede innesluttet bransje kan diskutere seg selv uten forstyrrelser fra en brysom offentlighet. Det er som om man hører Jürgen Habermas gråte helt fra Frankfurt.)

Det har alltid forbløffet meg at noen – uten annet enn tre års filmutdannelse – våger å formidle sine tanker ved hjelp av et titalls statsfinansierte millioner kroner. Slik sett er Poppe inne på et viktig poeng. Men om løsningen er at kommende filmskapere tilbringer to år ekstra sammen isolert langt oppe i skauen ved Lillehammer, er jeg litt mer usikker på. Trolig finnes det en god del andre utdannelsesinstitusjoner som ville være mer egnet til å utvide horisontene og utvikle filmtalenter videre, det være seg en kunstskole eller universitet (rekk opp hånden, de som kjenner til en norsk spillefilmregissør med en bredt anlagt høyere utdannelse).

Så hvor langt har årets 42 studenter kommet etter tre års undervisning? Har Filmskolens sjette kull «all den kompetansen og dristigheten man kan håpe på»?

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.