Annonse
04:00 - 02. juli 2010

En Jokke fra Røros

Til minne om Per Bergersen (1960–1990).

Samleobjekt: Den posthumt utgitte PB.
Annonse

Denne uken er det 20 år siden et av de sjeldne drapene i norsk rocks historie. 28. juni 1990 ble artisten Per Bergersen funnet drept i sitt eget hjem, skutt med hagle av en av sine nærmeste venner. Bergersen ble 29 år gammel.

Bortsett fra en fleksisingel som fulgte med Gateavisa, opplevde han aldri å få gi ut en plate. Etter hans død ble PB gitt ut, en samling av live- og studioinnspillinger som tidligere kun hadde vært tilgjengelig på kassett. PB ble trykket i 1000 eksemplarer og utgitt av Røros Fritidsklubb. Alle ble solgt, og i dag går lp-en for firesifrede beløp.

Vi har å gjøre med en Joachim Nielsen fra Røros, en rå pønke-trubadur. Med svart humor og stor musikalitet skrev Bergersen tekster som er morsomme å rope med på, men som også formulerer grunnleggende konflikter mellom outsiderne og et klaustrofobisk A4-samfunn i bygde-Norge på 1980-tallet. Musikken, som er en blanding av brisen visesang og stivbent Motörhead, er slett ikke dårlig, men det er tekstene Bergersen er mest kjent for, den mørke rennesteinspoesien man finner i låter som «Cruiser av gårde» og «Ridder Sjanseløs». I hans mest kjente låt, «Kyssing», synger han: «Jeg skyter meg på julaften, det blir et jævla søl.» Denne ble brukt i filmen Store gutter gråter ikke, og er bare en av flere tekster der han varsler sin egen død.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse