Annonse
04:00 - 26. mars 2010

– Du kan behandle en tommel og frigjøre et helt liv

Hanne Ørstavik har ikke forlatt ordene, men for tiden er det kroppen som opptar henne mest. Her er et oppriktig journalistisk forsøk på å forstå rosenmetoden.

Kritikk: Man kan kritisere denne typen selvutviklingsgreier for at det er navlebeskuende. Jeg tenker at det er motsatt. Det viktigste vi gjør er å våge å være kjærlighetsfulle mennesker, sier forfatteren, og nå også rosenterapeuten, Hanne Ørstavik.
Annonse

Over meg henger et fargesprakende maleri av en naken dame. Ved siden av meg står forfatteren Hanne Ørstavik. Jeg lukker øynene og kjenner hjertet banke. Vet ikke hva som skal skje, men kjenner hender på ryggen min. Litt kalde, men etter hvert får de varmen. «Myke, respektfulle hender», som det sto i den fargesprakende invitasjonen som den rutinerte romanforfatteren sendte ut til kulturnettverket sitt i januar i år. Hun var blitt behandler i rosenmetoden. Det ble humret i redaksjonen. Hadde Ørstavik blitt helt Märtha Louise? Dette måtte undersøkes nærmere. Det er derfor jeg ligger på en behandlingsbenk i Universitetsgata i Oslo i bare bokseren og lurer på hva som skal skje.

Å bli den man er. Rosenmetoden har ikke noe med roseblader å gjøre, noe jeg mistenkte allerede tidlig i første time, men er derimot oppkalt etter Marion Rosen. Hun er en tysk-jødisk fysioterapeut som i ung alder begynte å utforske massasje, pusteteknikk og psykoanalyse. Etter mange år som fysioterapeut fant hun ut at behandlingen hennes hadde en spesiell effekt på pasientene. Teorien hennes er at kroniske spenninger oppstår fordi følelsesmessige opplevelser ikke finner sine uttrykk, ifølge journalisten Solveig Bøhle, som har intervjuet henne i boken Når kroppen husker det du vil glemme. Jeg spør Ørstavik hva som skjer med de fleste som får behandling med rosenmetoden. Bryter de opp og forlater den kjente tilværelsen til fordel for Kina eller Tibet?

Annonse