Annonse
04:00 - 16. april 2010

De stive permers fall

Det skinninnbundne og bindsterke leksikonet er ikke lenger bokhyllens stolthet. Mister vi noe når kunnskapen går over fra fast til flytende form?

Flyter ut: Hvordan overføre autoriteten fra det skinninnbundne leksikonet til internett?
Annonse

Det er ikke lenge siden leksikonene lyste fra bokhyllene i de tusen norske hjem, i mange bind og gjerne i fineste kalveskinn. De var et symbol på dannelse, og signaliserte at et altomfattende kunnskapsunivers befant seg mellom de stive permene.

Nå ligger de på markedsplassen Finn.no. De tolv bindene fra 1978–81, de 15 fra 86–89, de 16 fra 1995 og den kanskje siste utgaven noensinne, de 16 bindene fra 2005–2007. 55 komplette leksika lå til salgs da vi sjekket, fra 5000 kroner og nedover. Førsteutgaven får du for en hundrelapp, og annonseteksten sier det meste: «Store Norske Leksikon, førsteutgaven i 12 bind fra 1978–81. Kan hentes innenfor Ring 2, Oslo. Evt. porto/forsendelse betales av kjøper. Et papirleksikon kan fortsatt være verdt å ha, men er neppe verdt portoen.» En annen selger, som har lagt seg i øvre prissjikt, prøver å markedsføre salgsobjektet, men også her forteller annonseteksten sin klare historie: «Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon i 16 bind selges rimelig. Pris fra forhandler kr 12.500. Leksikonet er uåpnet, fremdeles i plast, og har stått lagret i originalemballasje siden det var nytt i 2007.»

Det er ikke først og fremst Store Norskes skjebne vi skal snakke om i denne artikkelen. Vi skal heller dvele litt ved hva som skjer når et kunnskapsregime avløses av et annet. Hva skjer når kunnskapen ikke lenger er bestandig og robust, fasttømret i leksikonets artikler for minst et tiår av gangen, men flyttes over på nettet og oppdateres opptil flere ganger i løpet av en dag? Fordelene er åpenbare. Dagfersk kunnskap er mer aktuell enn ti år gammel, og bidrag fra flere kilder gjør informasjonen mer utfyllende. Men hva mister vi, når vi ikke lenger tyr til de stive permene, som står i bokhyllen og lyser av autoritet?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»
Man fryser på ryggen av Ratkjes metalliske lydeffekter.