Annonse
04:00 - 24. desember 2010

Burlesk overflod

Jono El Grandes nye cd er en intens reise i viltvoksende musikalske ideer som nok står i gjeld til Frank Zappa, men også i høy grad på egne ben.

Nye trekk: Jono El Grande er en mann med for mange musikalske ideer til at halvparten kan få plass på en cd. Foto: Sara Johannessen/Scanpix
Annonse

Historien truer med å gjenta seg. I 2006 utga Panzerpappa et av tidenes mest velartikulerte og helstøpte norske prog-album (Koralrevens klagesang), uten at så mye som en krusning kunne registreres i landets musikkoffentlighet. Nå gjelder det å unngå at Jono El Grande skal lide samme skjebne med høstens utgivelse Phantom Stimulance.

Hr. Grande er trolig best kjent som den noe surrealistisk anlagte vennen til kongens svigersønn. La det derfor først som sist være brakt på det rene at mannen er en begavet arrangør, en glimrende gitarist og en mann med altfor mange musikalske ideer til at halvparten kan få plass på en cd. (Gi den mannen et stipend!)

Zappa. Musikken på Phantom Stimulance er rik og variert, og spenner fra sjangeren Farmers Market gjorde kjent som speedbalkanboogie til relativt streit instrumentalrock, ortodoks prog (kjennetegnet ved hyppige taktskifter, ubestemmelige tonearter og uvanlige instrumenter av typen sag) og en del mer viltvoksende stoff som er vanskelig å klassifisere som noe annet enn hardtslående avantgarderock. Med seg har gitaristen Grande et særdeles kompetent ensemble bestående av blåsere, tangenter, sag og rytmeseksjon.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Mest lest

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur

Disse intellektuelle tradisjonene er fullstendig ignorert innenfor akademia