Annonse
04:00 - 24. september 2010

Blant kløver og sopp

Fortidens demoner setter dagens agenda i Sverre Mallings univers.

Amputert nåtid: Sverre Malling registrerer tapte øyeblikk fra vår nære samtid, og han gjør det med en nesten gammeltestamentlig presisjon. Foto: Kunstnerforbundet
Annonse

Nå som det for lengst er etablert som et faktum at tegningen er det mest relevante mediet for den generasjonen kunstnere som krabbet seg ut av Kunstakademiets torturkammer på midten av 00-tallet, kan det lønne seg å se etter noen felles berøringspunkter bortenfor det strengt håndverksmessige. Vi ser allerede noen tydelige mønstre, nemlig, og den allestedsnærværende Sverre Malling – som jeg mistenker for kontinuerlig å ha hatt noe med på en eller annen utstilling et eller annet sted siden han avsluttet sine studier i 2004 – er sånn sett en kvintessensiell 00-tallstegner.

Fortidens demoner. Jeg, som på ingen måte får med meg alt som skjer overalt – selv om jeg prøver – kan telle et titall tilfeller bare det seneste året der jeg er blitt konfrontert med hans like deler muntre og dystre univers, der fortidens demoner setter dagens agenda. Uansett om det er veldig små hippier som har gått seg vill blant blomster, naturhistoriske skisser som lukter 1700-tall eller apokalyptiske visjoner av himmel og helvete finnes det like fullt noe her som er konstant; en dveling ved naturen som noe som alltid er i forandring, og med dette en sporproblematikk som virker som den er hentet direkte fra forfatterskapet til poeten Tor Ulven. Malling driver en kontinuerlig registrering av objekter som er blitt forlatt i farten, fra sigarettsneiper til utslitte sko.

Gamle skolebøker. Men la oss holde oss til hva som skjer innenfor veggene til Kunstnerforbundet akkurat nå. Det blir jo litt forskjellig for hver gang, dette, og det som slår meg nå, er hvor små bildene plutselig er blitt. I noen tilfeller lurer jeg på om Malling har sittet og tegnet med et forstørrelsesglass i hånden. Motivmessig beveger vi oss ganske langt ut i en fetisjering av hundre år gamle skolebøker om botanikk. Her er altså drøssevis med blomster og sommerfugler, men aldri helt uten referanser til samtiden. «Out of the Blue. Into the Black», står det for eksempel skrevet over en tatovering av Porky the Pig på en avkappet høyrearm. Og så hodeskallene, da, de er jo her fortsatt, sånn at vi skal huske når vi er.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste