Annonse
04:00 - 24. desember 2010

Alt er fra Haugesund, plutselig.

Dette er altså Norges vugge, dette er Harald Hårfagres hjem. I alle fall er det helt sikkert Sigurd Aases.

Drivkraften: Sigurd Aase ved Draken Harald Hårfagre. Verdens største vikingskipkopi snakker vi om her. Aase har initiativet, starter prosjektene, så overtar fagfolkene. Noen mener han styrer for mye.
Annonse

Satellitter siktes inn. Det graves i haug. Etter hundre år som god litteratur har sagaene fått renessanse som kilde til den faktiske fortid. Dette, og ny teknologi, har ført Norge inn i en arkeologisk raptus. Og ikke noe sted er raptusen sterkere enn i Haugesund.

Du ser det, himmelfallen, allerede på Karmøy lufthavn, hvor ankomsthallen, i hele sin bredde, sier «Welcome to The Homeland of the Viking Kings!». Alt du ellers ser er sauer som beiter i rimfrosten. Og da kunne det jo like godt være du hadde landet i vikingenes Vestfold? Men brosjyren du står med i hånden er vitterlig utstedt av Haugesund kommune og forteller at dette er den norske nasjonens vugge, eller arnested, som er ordet de har valgt å bruke. Hvorfor er alt plutselig fra Haugesund?

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
harald hårfagre vikingtid haugesund
Annonse

Mest lest

Siste