Annonse
04:00 - 17. desember 2010

Julekonsert i verdensklasse

Nordic Voices har kvaliteter i toppsjiktet, særlig når de synger med teknikker de selv har vært med på å utvikle.

Annonse

Nordic Voices har programmert intelligent. Det eneste stykket på årets julekonsert som er allment kjent er «Det hev ei rose sprunge». Likevel gir de oss den gjenkjennelsen vi trenger for at det skal føles som jul. Stemningene er kjente, selv om melodiene og til dels formspråket er ukjent. På den andre siden er det nettopp gjennom å tegne det ukjente i det kjente at de utfordrer oss, selv om det skjer på en behagelig måte.

Sinnrik overflate. Programmet i Gamle Aker kirke begynte med «Solbøn» fra Lasse Thoresens Opus 42, og det ble avsluttet med «Himmelske Fader» fra samme verk. Tidligere i år fikk komponisten Nordisk Råds musikkpris for hele opuset, og verket ble skrevet nettopp til Nordic Voices. Deres samarbeid strekker seg flere år tilbake, og Thoresen har presset vokalensemblet til å forfine teknikker som er svært vanskelige for sangere å beherske.

Andre komponister har også deltatt i denne (ut)forskningen av vokalteknikker, og i begynnelsen ble det skrevet mye effektsøkende musikk som ikke nødvendigvis var særlig interessant strukturert. Opus 42 er et foreløpig høydepunkt hvor Thoresen ikke overlesser musikken med tekniske spissfindigheter, og dermed kan konsentrere seg om å skape musikkens storform, slik at den fungerer som et drama over tid. Nordic Voices synger helt uovertruffent med disse teknikkene. De har lært seg å beherske helt vanvittig vanskelige ting, og de får dem til å klinge hverdagslig og vakkert. Ved hjelp av tette mikrotonale klanger og en lek med overtoner hvor vi som lyttere iblant blir litt usikre på hvilken tone vi egentlig lytter til, tegner Nordic Voices en sublim, skjønn klanglig overflate – og du verden hvor dyp en så sinnrik overflate kan være.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Mest lest

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur

Disse intellektuelle tradisjonene er fullstendig ignorert innenfor akademia