Annonse
04:00 - 24. desember 2010

Dikt på lerret

Anselm Kiefer dykker ned i Tysklands beksvarte historie og river bandasjene av det tyske selvbildet.

Annonse

Utstillingen på Louisiana viser meg Anselm Kiefer, en dikter som arbeider med olje, bly og tre dimensjoner, som går inn sitt eget folks historie og kommer ut med alt den rommer av traumer – jeg sier «rommer», da historien hos Kiefer har utstrekning. Ruinene av Tysklands selvpåførte undergang gjenskapes i malerier og installasjoner, med spor av det ominøse og det mytiske, det kriminelle og det heroiske.

Å være ute av en historie betyr ikke at historien er over. En samtid som har vendt ryggen til sitt eget kriminelle rulleblad, tåler dårlig at skuffene åpnes. Heri ligger Kiefers berettigelse som kunstner: Han stormer de forbudte rommene. Storverket Die Wege der Weltweisheit: Die Hermannsschlacht («Verdensvisdommens veier: Hermanns-slaget»), som finnes i Louisianas samling, og også henger på Hamburger Bahnhof i Berlin i en annen versjon, forestiller en nasjons fall fra høykultur til barbari.

Vi ser tresnitt av prøyssiske generaler side om side med Kant, Fichte og Hölderlin, alle hentet fra en bok om tyske helter datert 1937. Et mytisk skoglandskap, som minner oss om den germanske høvdingen Arminius’ seier over den romerske feltherren Quintilius Varus i Teutoburger Wald i år 9 e.Kr., har innhentet ikonene til industrinasjonen Tyskland, og rammer dem inn med tornete, piggtrådlignende grener. Tenkerne, dikterne og generalene som hyllet Arminius er like ved å forsvinne inn i den brennende Teutoburger Wald.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste