Annonse
04:00 - 24. desember 2009

Velkommen til festpremiere!

Hvor vil de mest prestisjefylte kino-visningene i Oslo finne sted neste år?

Glamour på Klingenberg: Flere medlemmer av kongefamilien kom til premieren på Shetlandsgjengen, Oslo 1954. Foto: Scanpix
Annonse

I forkant av alle norske premierer arrangeres en festpremiere. Her inviteres involverte skuespillere og filmarbeidere, bransjen, litt filmpresse samt en og annen hedersgjest. Kjakan kastet for eksempel glans over Max Manus-premieren.

Under festpremieren står kinopersonalet på tå hev, og filmprodusentene lar tvangstankene løpe løpsk. Alt skal være i orden, ingenting kan gå galt og champagnen skal ha riktig temperatur. Filmkopien er juvelen i kronen. Produktet som møter verden skal være perfekt. Regissør og produsent bestreber seg på optimal presentasjon.

Morgenbladet har i høst tatt for seg digitaliseringen av kino-Norge, som fører til at de gamle analoge 35mm-filmkopiene vil byttes ut med det nye formatet: Digitale 2k-kopier. To mektige aktører har i den sammenheng uttalt at 2k holder høyere kvalitet enn 35mm: assisterende direktør i Oslo kino og styremedlem i Norsk kinodrift Ivar Halstvedt og fungerende direktør i Film & Kino Roar Svartberg (Morgenbladet 13. november og 4. desember). Sistnevnte bransjeorganisasjon ledet forhandlingene med Hollywood frem mot avtalen der de store studioene finansierer nytt kinoutstyr i Norge.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse