Annonse
04:00 - 24. desember 2009

Ut av andedammen

Skapte actionfilmen et vannskille i norsk film på 1980-tallet? Det er spørsmålet i boken Den norske filmbølgen.

Action i sentrum: Orions belte (1985) fikk ord på seg for å være «et gjennombrudd for profesjonalismen» i norsk film. Foto: Filmweb
Annonse

Tidligere i år ble debatten om norsk spillefilm startet her i Morgenbladet med en påstand om at bransjen sitter fast i en hengemyr. Og ganske visst, man kan få følelsen av at det er de samme ansiktene som går igjen i film etter film, med mumlende diksjon og teatralske geberder i historier som er dårlige etterligninger av storebror tvers over Atlanteren. Men lesing av en ny bok om norsk film gir oss en annen følelse, nemlig følelsen av at det strengt tatt ikke står så ille til med filmbransjen her hjemme som vi gjerne tror. Cue flashback til 1985:

Kameraet panorerer over snødekte, blåfrosne vidder, vi hører sus, synth-pling og fløytespill. Det umiskjennelige temaet til Geir Bøhren og Bent Åserud introduseres, med sin lovnad om noe virkelig storslått, mens et isberg raser ned i vannet. Og med vannmassene som slår mot steinveggen og spruten som fyker i alle retninger starter altså det som kan kalles den norske filmbølgen.

Betegnelsen er hentet fra boken med samme navn, skrevet av Ove Solum (Universitetet i Oslo) og Gunnar Iversen (NTNU, Trondheim). Da Orions belte kom, ble den omtalt av magasinet Film og Kino som et «brakgjennombrudd for profesjonalismen som vi aldri før har sett innen norsk film». Det høres unektelig ganske flott ut at filmen skulle ha startet en bølge i 1985, som har vart frem til i dag, men hva legger egentlig forfatterne i dette?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste