Annonse
04:00 - 02. januar 2009

«Nu tok jeg visst for meget»

Ragnhild Jølsen skimtes gjennom morfinrusen i ny dokumentar.

Ragnhild Jølsen: Nyromantikken slo inn i Norden og rammet henne inn i kledelig mystikk.
Annonse

«Den er ekte mannfolkaktig. Bent frem dyrisk lodden,» oppsummerte Bergensavisens anmeldelse av Ve’s mor. Lammekjøtt i ulveklær, det var på mange måter slik Ragnhild Jølsen ble oppfattet da hun debuterte i 1903. Marianne Bjørneboe og Marthe Stokviks dokumentar Ragnhild Jølsen – mellom drøm og virkelighet viser nettopp hvordan samtidens menn spant et slør av mystikk rundt henne, som har holdt seg like frem til i dag.

For unektelig: samtidens kritikere innrømmet parallelt at slik litteratur ikke kunne vært skrevet av en mann fordi han «neppe ville kunne skildre så rammende den underlige dobbelthet i kvinnenes natur». Jølsen kunne potensielt dyrkes, på god avstand, som vidunderlig gåtefull, en absolutt sfinks. I sin grunnholdning passet Jølsen til å legemliggjøre denne arketypen fullt ut – hun ville konvertere til den katolske kirken den ene dagen og dyrke Satan den neste. Hun var den første kvinnelige forfatteren som skildret kvinnelig seksuelt begjær, men var selv reservert og sky – en drømmekombinasjon som fikk Georg Brandes og Knut Hamsun til å skrive fascinerte brev til henne, som hun i sin tur reserverte seg mot. Vel så mye som en dokumentar om Jølsen selv, er filmen altså en treffende beskrivelse av hvordan nyromantikken slo inn i Norden og rammet henne inn i kledelig mystikk.

Umystisk. I virkeligheten var Jølsens liv tøft, grensende til det umystiske. Hun pleiet sine syke foreldre i Enebakk, og hennes beskrivelser av morfinrusen skyldes det lite bohemske faktum at hun som sykepleier oppdaget den smertestillende virkningen. Hun var sterkt preget av sin ungdoms uoppnåelige kjærlighet til handelsmannen Halvor Wiborg og ble trolig i sitt siste leveår gravid med maleren Carl Dørenberger, som på sin side var gift og hadde barn.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste