Annonse
04:00 - 20. november 2009

Kred-festivalen

Oslo Internasjonale Filmfestival er som en nerd med den klart kuleste filmsmaken, men uten de helt mange vennene.

Seriøst drama: Andrzej Wajdas Sweet Rush (bildet) er blant filmene som blir vist på Oslo Internasjonale Filmfestival.
Annonse

«Det er et beinhardt slit, og jeg må spørre meg selv om hvorfor jeg orker å bruke så mye tid på dette. Men alle har vel behov for litt selvpining,» uttalte den da 40-årige, optimistiske festivalsjefen Tommy Lørdahl til Aftenposten i 1993. Oslo Internasjonale Filmfestival ble arrangert for tredje gang med et ekstremt lavt budsjett, rundt 30 filmer, og i underkant av 8000 besøkende.

16 år senere er lite forandret. I spissen for årets festival står fremdeles den utrettelige Lørdahl, budsjettet er spinkelt (i underkant av to millioner), programmet består av 62 langfilmer og antallet besøkende er drøye 10 000. Mens både Trondheim og Bergen i mellomtiden har startet opp egne festivaler med langt større ressurser, tre til fire ganger så mange publikummere og over dobbelt så mange filmer, står onkelen deres i Oslo omtrent på stedet hvil.

Det er sikkert mange årsaker til det. I motsetning til Tromsø, Trondheim og Bergen (der det offentlige har gått inn med store ressurser) har Oslo kommune aldri vist interesse for arrangementet. Det skal også mye til for å bli en happening i Oslo, bare spør den årlige jazzfestivalen. Og selv om Lørdahl har en fantastisk teft for hva som skjer i filmverdenen og er ekstremt dyktig til å få mye ut av lite penger (to millioner er latterlig lite for et ti dager langt kulturarrangement), er han ikke like flink til å knytte til seg samarbeidspartnere som kunne utvidet nedslagsfeltet. Festivalen har alltid vært drevet slik festivalsjefen lever: etter hånd til munn-prinsippet. Følgelig holder arrangementet seg så vidt flytende.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse