Annonse
04:00 - 06. mars 2009

Heia Haydn!

Endelig kan Haydn få den posisjonen han fortjener.

Franz Joseph Haydn: 200-årsjubilant.
Annonse

Harmonia Mundi er en sann kvalitetslabel. Så vel lydkvalitet som kunstnerisk prestasjon er jevnt over høy. Det er ikke den plate som tar plass i deres covere som jeg ikke ønsker å eie. De har spesialisert seg på tidlig musikk, og når de med en rekke utgivelser markerer at det er 200 år siden Haydn gikk inn i evigheten, er det dekket for fest.

Unike kvaliteter. Haydn er blitt stilt i skyggen av Mozart blant de wienerklassiske komponistene, hvis vi ser bort fra giganten Beethoven, som rager over begge de nevnte eldre herrene. La oss håpe at Haydn-året kan trekke frem de unike kvalitetene som de andre to komponistene mangler. Det finnes alltid en eleganse i Mozarts komposisjoner, noe som altfor ofte betones gjennom å tolke hans musikk som kun elegant salongmusikk. Beethoven kan sies å være motsatsen. Mange har kritisert ham for ikke å skrive melodier. Skjebnesymfonien er kroneksempelet på det spesielle ved ham. Fra et minimalt materiale, bankemotivet, bygger han sine store strukturer.

Haydns særtrekk. Når man lytter til middelmådig fortolket Haydn, kan man lett forledes til å tro at man hører middelmådig musikk av Mozart. Det er noe firkantet over Haydn. Han mangler Mozarts eleganse og balanse, og ofte er det som om han ikke helt snakker setningene ut og som om han vektlegger litt rare stavelser. Men det er her Haydns særtrekk ligger. Melodikken er mozartsk, men musikken skal heller forstås nesten beethovensk. Det jeg mener er at det er gestikken, rytmikken og de ofte skjeve betoningene som står i sentrum. Faktisk er det nesten som om han på noen måter går lenger enn Beethoven i dette. Ta nok en gang Skjebnesymfonien som eksempel. Kontrastene er for så vidt store, men det bygger hele tiden på bankemotivet, hvilket gjør musikken koherent på en nesten romantisk måte.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste