04:00 - 19. juni 2009

Film om flukt

Mennesker flytter på seg som aldri før. For de fleste innebærer det litt mer omfattende bekymringer enn et stort boliglån.

I grenseland: Harrison Ford kaster ut ulovlige immigranter fra Latin-Amerika i Crossing Over. Foto: filmweb

En av de mest fremsynte filmene jeg kjenner til, er en obskur britisk fjernsynsfilm kalt The March (1990). I filmen – der Sverre Anker Ousdal figurerer i en relativ sentral rolle – har en enorm flokk med afrikanere, brutt opp fra ulevelige kår, og bestemt seg for å vandre nordover til Europa. Flere år før lik fra desperate båtflyktninger begynte å skylle inn over Gran Canarias strender og den lille italienske fiskerøya Lampedusa utenfor Sicilia ble omgjort til en eneste stor transitthall for asylsøkere, bebudet filmen at fattige afrikanere på et tidspunkt vil få nok. Hvorfor lide i et liv uten håp, når man bare er et lite Middelhav unna mulig frelse?

 

Denne nye og tiltagende folkevandringen fra de fattige delene av kloden til den rike, har selvsagt ikke gått dagens filmverden hus forbi. De siste årene har vi sett en mengde franske, britiske og amerikanske filmer som berører temaet. Denne uken har den sentimentale og insisterende Crossing Over (regissert av Wayne Kramer) premiere, der Harrison Ford spiller en amerikansk grensevakt med ansvaret for å kaste ut ulovlige immigranter fra Latin-Amerika.

Annonse