Annonse
04:00 - 24. desember 2009

Bob elsker julen

Julelysene skinner i hjertet til Bob Dylan.

Julaften og bursdag på en gang: Bob Dylans juleplate er eviggrønn, full av sleder og peiskos. Her Bob og nissen i musikkvideoen til «Must be Santa».
Annonse

Endelig var den her. Bob Dylans juleplate. Oppfølgeren til de to høyest skattede Bob Dylan-platene av dem alle: Self Portrait (1970) og Saved (1980). Og de som jublet den gangen, jubler enda høyere nå. His Bobness er seg selv lik. Han kunne gitt ut to oppfølgere, én fylt med amerikansk sangskatt og covret rockeglede som i Self Portrait, en annen fylt med julefryd, Betlehem og Jesu fødsel som i Saved. I stedet ender han opp med å slå dem sammen til én: Den allerede genierklærte Christmas In The Heart.

Selvportrett. «Sit back, and leave the driving to me and Rudolph,» sa Dylan da han innledet juleutgaven av radioprogrammet Theme Time Radio Hour. Programmet viser bredden og intensiteten i Bobs følelser for jul og krybbe, og ryktene skal ha det til at han i utgangspunktet hadde spilt inn nærmere 40 melodier til Christmas In The Heart. Men etter en runde med sandpapiret, som Jensemann i Alf Prøysens gamle vise, sitter vi nå med 15 julesanger å kose oss med. Ingen skal si at Dylan ikke elsker sitt publikum! Vi slipper å kjøpe to plater på en gang, midt i en blakk julestri. Samtidig tennes håpets gnist i hjertet: En gang i en grønn og glitrende fremtid vil de resterende låtene ligge i strømpen. For selvfølgelig: Bob Dylans juleplate er et udiskutabelt mesterverk.

Det hele begynner med gladvisa «Here Comes Santa Claus», der likheten mellom Bob og nissen blir understreket: «He doesn’t care if you’re rich or poor, he loves you just the same.» Låten kunne vært plukket rett ut av side tre på vinylutgaven av Self Portrait – betyr dette at også Christmas In The Heart er et selvportrett? Nei da. «Born is the king of Israel» synger han et annet sted, men mange insisterer på høre at kongen er «Bob» i stedet. Og det selv om Dylan har uttalt at han liker de religiøse julesangene best.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste