Annonse
04:00 - 02. januar 2009

Barnets hevn

Professor Arnold Weinstein ble sjokkert over å oppdage hvordan barn ble behandlet i skandinavisk litteratur og kunst. Det ble utgangspunktet for et kapittel i boken Northern Arts.

Full kontroll: Jenta i badekaret representerer en helt ny rase, skriver Arnold Weinstein. Over: Lena Cronqvist, «Jente med pappadukke II», 1996-97. © Lena Cronqvist / BONO 2009
Annonse

Min bok er ikke tradisjonell litteraturhistorie. I stedet gir boken et svært selektivt blikk på noen av de mest innflytelsesrike og dristige kunstverkene som er blitt produsert i Skandinavia de siste to hundre årene. Jeg skrev den langt på vei som en slags svært forsinket takk til en kultur som jeg begynte å utforske og sette pris på så langt tilbake som i 1962, da jeg giftet meg med min svenske kone og skjønte at denne kulturen var som en ny verden for meg: lingvistisk, intellektuelt, kunstnerisk.

Det var skjønnlitteratur jeg hadde lest mest av på universitetet, særlig angloamerikansk og europeisk litteratur, og jeg gikk etter lystprinsippet og tilfeldigheter når jeg gravde meg enda lenger inn i litteratur, teater, kunst og film fra Skandinavia. Jeg har undervist studentene mine ved Brown University i dette i flere tiår nå, og jeg ville at boken min skulle være utforskende, dristig og nyskapende, og ikke en tradisjonell utlegning om berømte personer.

Og jeg ville gjøre bruk av den komparative kritiske praksisen som jeg har benyttet i årevis nå, og som ga meg friheten til å trekke verkene ut av den kulturelle og formale konteksten, for å gi form til en ny type resonnement, et som finner meningsfulle likheter og kontraster mellom ganske ulike kunstsjangrer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse