Annonse
04:00 - 06. november 2009

Allegorimitraljøse

Verk Produksjoners nye forestilling er et overflødighetshorn av referanser. Og takket være snedig bruk av unge skuespillere, ikke bare dét.

Unge deltagere: Verk klarer å skape et særegent perspektiv på Iunkers tekst, og mye av æren for det skal faktisk tilskrives de unge skuespillerne, skriver Morgenbladets anmelder. Foto: Black Box Teater
Annonse

Explain nothing/put it there/say it/leave it står det på et stort banner i salen. Putt for eksempel en tett sverm av fabeldyr i skumgummi hengende fra scenetaket. Putt sju barn i alle aldre, former og farger, og en forteller i skjelettdrakt og kaninører der (Døden fra Det sjunde innseglet? Frank fra Donnie Darko? Jahn Teigen?). Videoprojeksjoner, flere bannere, slagord, vann- og vinballonger. Og putt Finn Iunkers allegorimitraljøse Play Alter Native der. Vis det. Gå videre. Det fungerer ypperlig.

 

Meningstett. Historien i stykket er visstnok løst basert på en gammel, persisk fabel. Som i eventyr flest er det tydelige allegorier i historien, men her er tettheten verdig barn av informasjonsalderen. I løpet av kort tid har vi vært innom norsk nissementalitet, miljøproblemet, tabloidisering, kamp mellom klassekulturer, krig, dumhet og dævelskap. Men akkurat i det du tror du øyner det ordnende Budskapet i det hele, så snur stykket og peker nese til alt det foregående. Det gjør at det aldri blir banalt og moralistisk. Hentydningene til sentrale konfliktakser i vår verden er ofte åpenbare, men alltid presentert i en kreativt fordreid form, og med kårni komikk. Verk fremhever det dialektiske i Iunkers tekst, som stadig opponerer mot seg selv, men klarer også å tilføre lag som er helt deres egen fortjeneste.

Annonse