Annonse
04:00 - 06. februar 2009

Graver i sårhet

I Thailand føler man seg som sexturist eller koloniherre, sier Lukas Moodysson om sin nye film.

Kompliserte relasjoner: Mammut forteller historien om det unge paret Leo og Ellen og deres syv år gamle datter Jackie. Foto: Filmweb
Annonse

Den svenske filmregissøren kom som et lynnedslag i nordisk film, og ble genierklært over natten. Først for sin teft, humor og generasjonsfølelse i Fucking Åmål og Tillsammans. Siden har han satt ord på et sosialistisk, feministisk og kristent grunnsyn, som mange også har lest inn i hans neste filmer, de tidvis nærmest sjokkerende direkte Lilja 4-ever, Ett hål i mitt hjärta og Container.

Nå er han tilbake med globaliseringsdramaet Mammut, og sier at han med alderen blir mindre og mindre sikker på sine tidligere klart formulerte standpunkter. Filmen er Moodyssons første engelskspråklige produksjon. Med et budsjett på 70 millioner kroner er den en av de dyreste svenske filmene noensinne. Den er innspilt i New York, Filippinene, Thailand og Trollhättan, og har stjerner som Gael García Bernal og Michelle Williams i hovedrollene. Gjennom det unge, rike paret Leo og Ellen, deres syvårige datter Jackie og hennes filippinske barnepike Gloria, skildres surrogatrelasjoner, globaliseringens konsekvenser og hva lengselen kan drive et menneske til.

Filmen krevde enorm research, tre års arbeid og 23 manusversjoner. Ikke engang den siste versjonen ble endelig; filmen slutter med en annen scene enn planlagt. Regissørens møter med lokalbefolkningen på location har også satt direkte spor i manuset.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse