Annonse
04:00 - 06. februar 2009

Graver i sårhet

I Thailand føler man seg som sexturist eller koloniherre, sier Lukas Moodysson om sin nye film.

Kompliserte relasjoner: Mammut forteller historien om det unge paret Leo og Ellen og deres syv år gamle datter Jackie. Foto: Filmweb
Annonse

Den svenske filmregissøren kom som et lynnedslag i nordisk film, og ble genierklært over natten. Først for sin teft, humor og generasjonsfølelse i Fucking Åmål og Tillsammans. Siden har han satt ord på et sosialistisk, feministisk og kristent grunnsyn, som mange også har lest inn i hans neste filmer, de tidvis nærmest sjokkerende direkte Lilja 4-ever, Ett hål i mitt hjärta og Container.

Nå er han tilbake med globaliseringsdramaet Mammut, og sier at han med alderen blir mindre og mindre sikker på sine tidligere klart formulerte standpunkter. Filmen er Moodyssons første engelskspråklige produksjon. Med et budsjett på 70 millioner kroner er den en av de dyreste svenske filmene noensinne. Den er innspilt i New York, Filippinene, Thailand og Trollhättan, og har stjerner som Gael García Bernal og Michelle Williams i hovedrollene. Gjennom det unge, rike paret Leo og Ellen, deres syvårige datter Jackie og hennes filippinske barnepike Gloria, skildres surrogatrelasjoner, globaliseringens konsekvenser og hva lengselen kan drive et menneske til.

Filmen krevde enorm research, tre års arbeid og 23 manusversjoner. Ikke engang den siste versjonen ble endelig; filmen slutter med en annen scene enn planlagt. Regissørens møter med lokalbefolkningen på location har også satt direkte spor i manuset.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur

Disse intellektuelle tradisjonene er fullstendig ignorert innenfor akademia