Annonse
04:00 - 05. desember 2008

Trivelig kar

Shugo Tokumaru overlesser oss med «stilige», men ufølsomme detaljer.

Overfladisk: Hvorfor, etter å ha hørt gjennom platen noen ganger, sitter jeg tom tilbake?
Annonse

Exit er egentlig en ganske gammel plate. Den ble nemlig første gang utgitt i oktober i fjor. Men det var i Japan. Så for dere som ikke er inne med indiepopscenen i solens land, er Shugo Tokumarus tredje plate nå tilgjengelig for de brede lag her til lands. Jeg er ikke inne med den japanske indiepopscenen, jeg innrømmer det, men noe kjenner jeg til – som for eksempel den glimrende alternative pop/rock-artisten Cornelius. Og det som er ganske oppsiktsvekkende, er at Tokumaru minner en del om landsmannen Cornelius. Enten er det slik at alle japanske popmusikere minner om hverandre, eller så er det helt tilfeldig at Tokumarus musikk inneholder mange av de samme elementene som Cornelius’ musikk. Men da spør jeg meg selv: Hva er oddsen, liksom?

Frempå. Likheten mellom disse to – og det som gjør deres musikk distinkt – er blant annet det veldig pågående kassegitarspillet. Førstesporet på Exit, som nok er platens beste, hugger umiddelbart tak i deg med sitt maniske kassegitarriff. Og er ikke manien lagt til gitaren, så finnes den et annet sted i lydbildet – som for eksempel i melodikaen. Tokumaru er frempå, kan en si, han er sjelden bakpå. Selv balladene har et pløyende driv.

Barnlig naivitet. Det som ellers slår meg med Tokumaru, er den eksplisitte naiviteten. Plateomslaget forestiller eksempelvis en litt bortkommen figur, à la Chihiro i animasjonsfilmen Chihiro og heksene, som kikker ned i gulvet mens skiltet «Exit» blinker i bakgrunnen. Hva tenker stakkaren på, mon tro? Videre er Tokumarus vokal av den lette og luftige sorten. Han høres litt barnlig ut (jevnfør figuren på omslaget). Vokalen bakkes opp av uskyldige melodikaer og perkusjonsinstrumenter. Det hele er litt sånn Sufjan Stevensk, litt sånn eventyraktig på en Dagbladet Fredag-aktig måte.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»
Man fryser på ryggen av Ratkjes metalliske lydeffekter.