04:00 - 05. september 2008

– Ta ansvar, eller hold kjeft!

Nasjonalmuseets avtroppende styreleder Christian Bjelland snakker for første gang om Allis Hellelands avgang, kritikken fra Sune Nordgren og hvorfor han selv bestemte seg for å gå.

Feilansettelse: Styret har gjort to feil, sier Christian Bjelland når han skal se tilbake på sine åtte år som styreleder ved Nasjonalmuseet. Det første var tidspunktet for å omorganisere fagstaben. Det andre var ansettelsen av Allis Helleland.

Over sittegruppen på Christian Bjellands kontor i Akersgata i Oslo henger Leonard Rickhards store maleri Døråpning  ettermiddagslys. På motsatt side av rommet troner «en tidlig Kjell Erik Killi Olsen». Og midt på det teppebelagte gulvet står Christian Bjelland selv, kledd i dyprosa skjorte, blazer med gullknapper og et prikkete silkelommetørkle i brystlommen.

Det er bare snakk om dager, maks et par uker, før et nytt styre er på plass ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Da vil Christian Bjelland samtidig gå av som leder for det sittende styret (etter utallige oppfordringer, kunne man lagt til), et verv han har hatt i åtte år, fra Nasjonalmuseets forberedende styre ble opprettet i 2001. Siden den gang, og spesielt siden fusjonen ble en realitet et par år senere, har Bjelland vært fokuseringspunktet for en hel hær av kritiske medieoppslag, sinte aviskommentarer og indignerte leserinnlegg (et søk på «Nasjonalmuseet» i mediebasen Atekst fra 2003 til i dag, gir over 4000 treff).

Nå er det hans tur til å fortelle sin versjon om årene ved museet, og det ser ut som om han gleder seg.

Annonse