Annonse
04:00 - 19. desember 2008

Steinerbarna med egne ord

Fint eller fælt: En barndom uten ketchup og tv.

Bedre enn andre: En trist ting med enkelte hardcore-steinere er at de mener resten av verden lever i mørke, sier Joseph Lillo-Stenberg.
Annonse

Joseph Lillo-Stenberg (29), Kristoffer Metcalfe (30) og svenske Lukas Nieriker (30) har kjent hverandre siden barndommen. I dag har de temmelig forskjellige meninger om sin oppvekst som antroposofbarn, selv om ingen av de tre vennene vi møter på en bar i Oslo, ser ut til å ha tatt alvorlig skade av det. Antroposofien er limet som fremdeles knytter dem sammen.

Lukas’ mor er steinerpedagog, og faren er prest i den antroposofiske kirken Kristensamfunnet. De møttes i sin tid på steinerlærerseminar i Stuttgart. Kristoffers mor og far møttes i landsbyen Vidaråsen i Vestfold, der psykisk utviklingshemmede lever integrert i et stort antroposofisk fellesskap som driver landbruk etter biodynamiske prinsipper. Kristoffer vokste opp på Vidaråsen, mens Joseph vokste opp i Bærum. Han ble sendt til steinerskolen fordi foreldrene søkte et alternativ til en «tørr og uinteressant» norsk enhetsskole.

Lukas jobber i dag som regissør og produksjonsleder innen film, Kristoffer er nylig uteksaminert fra regilinjen ved Den norske filmskolen – med en komedie om tilværelsen som steinerbarn under unnfangelse – og Joseph studerer pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.