Annonse
04:00 - 11. juli 2008

Solkongen anno 2008

Franske presidenter foretrekker å ha kontroll på mediene.

Sarkozy: Presidenten har bestemt at presidenten skal utpeke sjefen for France Télevisions.Foto: Scanpix
Annonse

Nettsiden Rue89 har vakt mye røre i fransk politikk og media etter at den for ti dager siden la ut en video av president Nicolas Sarkozy. Videoen viser et åtte minutter langt opptak av Sarkozy i studio før et debattprogram hos statskanalen France 3. Presidenten klager over tv-ansatte som ikke hilser på ham, han føler seg uvelkommen, og truer med at «dette skal det nå bli en forandring på». Det uoffisielle opptaket har allerede hatt hundretusener av treff.

Sarkozy var i studio for å diskutere sitt nyeste reformforslag, et forslag som nettopp handler om de statseide tv- og radiokanalene. Fra nyttår blir det slutt på reklamen, og fra nå av skal presidenten utpeke sjefen for France Télevisions, har Sarkozy bestemt.

Reformen er møtt med protester og uro. Det overrasker kanskje mange i Norge: Vi er vant til reklamefrie statskanaler og fikk kringkastingssjefen utnevnt av Kongen i statsråd så sent som i 1989. Protestene i Frankrike skyldes at de ansatte frykter oppsigelser når reklameinntektene forsvinner. Men enda viktigere: Sarkozys mediereform har ført til voldsom debatt om politikernes, og særlig presidentens kontroll over franske medier, både statseide og private.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Kimmeridge Molière – Jean Baptiste Poquelin (1622–1673) – er Frankrikes desidert største komedieforfatter. Hans første store suksess var den…»