Annonse
04:00 - 18. januar 2008

Norges glemte avantgardist

Xan Krohn var en ujevn maler, men når han var god var han blant de beste.

Sittende modell: Dette maleriet fra 1910 satte nylig salgsrekord hos Blomqvist Kunsthandel i Oslo. Bildet er sannsynligvis malt i Kiev. Foto: Blomqvist
Annonse

Xan Krohn, født bergenser med døpenavnet Christian Cornelius Krohn, strøk i sin ungdom resolutt de første stavelsene av sitt fornavn og erstattet det med det eksotiskklingende kunstnernavnet Xan.

Hvem er jeg, spurte han i sin biografiske debutbok En vagabonds vandring på jorden (1950). I dag, nærmere femti år etter hans død, er det igjen aktuelt å spørre hvem Xan Krohn egentlig var. Fortellingen om hans liv er som hentet fra en melodramatisk russisk roman, men i Norge er han lite kjent.

Hans foreldre emigrerte til Amerika da Krohn bare var ett år gammel, og slektninger i Christiania tok ham til seg. 23 år gammel reiste Krohn til St. Petersburg. Beretningen om hans liv i Russland starter under dramatiske omstendigheter i 1905. Krohn fikk plass ved Det keiserlige kunstakademiet i St. Petersburg under Russlands mest betydelige realist, Ilja Repin.

Annonse

Mest lest

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur