04:00 - 22. august 2008

Kunsten å gå

I et land hvor storslåtte oppsigelser er blitt en kunstform, står Nasjonalmuseets seiglivede styreformann frem som et sjeldent unntak.

Styrt avgang: Direktører har kommet og gått på dagen, men styreleder Christian Bjelland forlater ikke Nasjonalmuseet før avskjeden er tilstrekkelig forberedt. Foto: Lise Åserud/Scanpix

Med jevne mellomrom dukker det opp et rop etter kulturinteresserte, samfunnsengasjerte pengefolk i norsk offentlighet. Etterlysningene er blitt så vanlige at de etter hvert har fått noe rituelt over seg: Hvor er finansaktørene som ser lenger enn til tuppen av sine håndsydde, italienske mokasiner? Hvor finner man rikingene som ikke bare bruker tiden på gitarformede hyttekomplekser, men også leser en bok i ny og ne? Og som kanskje, hvis de er i ekstra godt humør, skjenker en slant til en skulpturpark i nød?

Vel, jeg skal gi deg navnet på én sånn riking: Christian Bjelland, finansmannen og investoren som de siste fem årene har hatt den delte gleden av å være styreleder ved det synkende skipet vi kaller Nasjonalmuseet for kunst, design og arkitektur. Hermetikkarvingen som har studert ved Harvard Business School og hatt tunge styreverv i DnB, Kværner og Oslo Børs, men som likevel har valgt å bruke tid og penger – faktisk ganske mye av begge deler – på norsk kulturliv.

Annonse

«Kimmeridge Molière – Jean Baptiste Poquelin (1622–1673) – er Frankrikes desidert største komedieforfatter. Hans første store suksess var den…»