Annonse
04:00 - 04. januar 2008

Innvoller og Oidipus

Opera er bra – men ikke best – på film.

Annonse

Wozzeck er et av operahistoriens største elendighetsdramaer. Soldaten Wozzeck hånes av alle, kjæresten Marie knuller en annen, sønnen er illegitim og en doktor betaler bare noen småslanter for å bedrive medisinske eksperimenter på Wozzeck. Når han i sjalusi dreper kjæresten, er det kanskje det mest besluttsomme han har gjort i livet. Likevel tar han ikke konsekvensene av det, men prøver å flykte. Han blir redd for at kniven han kastet i sjøen skal bli funnet, og går tilbake for å kaste den enda lenger ut i sjøen. Imidlertid drukner han, og sønnen står igjen uten å skjønne hva som har skjedd.

Med sensasjonsregissøren Calixto Bieito skulle det vært duket for en orgie i blod og gørr. Vi får også se noen innvoller, og Bieito viser oss når Wozzeck skjærer over halsen på Marie, men maken til kraftløst mord må man lete lenge etter. Det er signifikant for en regi som er merkelig stillestående, og hvor sangernes skuespillerprestasjoner er mildt sagt mediokre.

Mestersangere. Benno Bessons versjon av Tryllefløyten har alt og er alt det Bieitos Wozzeck ikke er. Tryllefløyten er en salig sjangerblanding som rommer alvor, politikk, livsvisdom og religiøs spekulasjon, men fremfor alt er fortellermåten preget av at operaen ble bestilt for Emanuel Schikaneders svært folkelige teaterhus.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste