Annonse
04:00 - 19. desember 2008

Hundre års tosomhet

Antroposofien og Norges åndselite fant hverandre for hundre år siden. Vennskapet er fortsatt varmt.

På post: Fra venstre: Advokat Cato Schiøtz på standen for Antroposofisk selskap på Alternativmessen, Alf Larsen, redaktør for tidsskriftet Janus og Madame Blavatsky, spiritistisk medium og grunnlegger av Teosofisk selskap.
Annonse

På vår kollektive netthinne dukker spredte forestillinger opp: om urter og hjemmestrikk, og om eurytmien, denne ballettaktige teatergymnastikken som gir steinerskoleelevene kink i nakken og mye å gruble på. Noen av oss har lest Jens Bjørneboes Jonas, der steinerskolen fremstår som selveste Edens hage. Noen har sett de organisk arkitekttegnede antroposofiske byggene, de modigste har entret dem selv. Uansett hvilket nivå av steinernærhet man befinner seg på, er antroposofien innhyllet i et slør av mystikk. Og det er vanskelig å slå fast om sløret skapes innenfor eller utenfra.

I 2008 har de norske antroposofene feiret hundreårsjubileum. En vårkveld i 1908 sto nemlig en mann med svart hår og svart blikk, Rudolf Steiner (1861-1925), plutselig på brygga i Oslo. Formodentlig rett fra møtet med nyss avdøde Madame Blavatsky og oberst H.S. Olcott – for noen navn! – i Teosofisk Samfunn, som han fortsatt ikke hadde brutt helt med. Det første antroposofiske frø på norsk jord var uansett sådd.

Alternativ bølge. – På slutten av 1800-tallet kom det en veldig bølge av alternative virkelighetsforklaringer, med kritikk av det naturvitenskapelige og mekanistiske verdensbilde, sier idéhistoriker Jan-Erik Ebbestad Hansen. – Både antroposofien, og teosofien som den sprang ut fra, var en del av dette, mener Ebbestad Hansen, som har forsket på antroposofenes virke gjennom ulike tidsskrifter på 1900-tallet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse