04:00 - 26. september 2008

Historien om en fiasko

Et flott nybygg vil ikke kunne skjule at Nasjonalmuseet er en sønderskutt institusjon, mener Lotte Sandberg.

Tilbake til start: Under Sune Nordgren ble Munch-salen ved Nasjonalgalleriet oppløst, i dag er bildene tilbake på plass. Likevel er museet fortsatt nede for telling, mener Aftenpostens Lotte Sandberg, som har skrevet bok om turbulensen rundt Nasjonalmuseet.

Lotte Sandbergs bok Alle snakker om museet er langversjonen av det mediene gjerne har kalt «bråket ved Nasjonalmuseet». Over 150 sider, mer enn 300 fotnoter og en tidsperiode på nesten ti år, kan man se hvordan museets gordiske knute strammer seg stadig hardere til, fra de optimistiske (naive?) anslagene i tidlige stortingsmeldinger via Sune Nordgrens hardhendte omorganiseringer til Allis Hellelands spektakulære avgang tidligere i år. Det hele rammet inn av et skred av avisoppslag, debattinnlegg og nye motinnlegg, som alle vil tilrive seg sin flik av sannheten.

Totalitært. Et forsøk på å tegne et stort og sammensatt bilde, med andre ord. Men når Lotte Sandberg blir bedt om å utkrystallisere kortversjonen av historien om Nasjonalmuseet, svarer hun kontant:

Annonse