Annonse
04:00 - 18. januar 2008

Giskes metode

Trond Giske tar et hardt grep om norsk kulturliv med den ene hånden. Og drysser ut millioner med den andre.

Turboministeren: – Noen er svært over­ras­ket over at jeg har me­nin­ger om hvem som sit­ter i hvil­ke sty­rer. Jeg er opp­tatt av at den­ne mak­ten skal lig­ge på et po­li­tisk nivå, sier kul­tur­mi­nis­ter Trond Gis­ke.
Annonse

Lenge ble det vitset om en hyggelig og lavmælt avdelingsleder i Kulturdepartementet: «Kulturministre kommer og går, Stein Sægrov består». Men slikt våger man ikke si lenger. Nå er Trond Giske kulturminister. Kanskje ble Stoltenberg forbauset den gangen i 2005 over at kronprinsen hans ville ha akkurat denne posten, med et budsjett «bare» fem-seks milliarder. Men det var kulturfeltet Giske hadde sett seg ut – på den betingelse at han fikk penger. Slik fikk Arbeiderpartiet, som gjerne har hatt en fordums skuespiller eller visesanger i ministerstolen, en politiker som kulturpolitiker. En slugger og strateg. Stortinget har fått flere saker i fanget på ett og et halvt år, enn på hele forrige periode. Denne våren kommer det syv nye stortingsmeldinger. Og nå har han startet norgeshistoriens største gjennomgang av byråkratiet i kulturfeltet.

Væpnet med millioner. Fra sitt høye skrivebord henter Trond Giske frem en megafon og roper inn i den: «I dette hus er byråkrater byråkrater. Jeg, derimot, lager politikk. Med hendene!» Det er med dette bildet i hodet, av Giske som en slags machiavellisk håndverker, vi tar heisen opp til hans kontor. Og inntrykket endres ikke mye etter at vi har sittet i øyehøyde med ham i to timer. Det er sjelden man hører kulturpolitikk så blottet for vidløftig sjargong. Ingen myke minutter, ingen Ibsen-sitater i utrengsmål. Bare resultater teller når Giske snakker om kultur, bare resultater kan veksles inn i de store hagers selvtillit.

Det første han gjør er å rekke oss et ark med et stolpediagram. De første stolpene er små og blå og viser antall millioner Bondevik-regjeringen brukte på kultur. Mens de røde skyskraperne som skyter i været fra 2006 viser tiden etter at Trond Giske har overtatt som kulturminister.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse