Annonse
04:00 - 01. februar 2008

Dype strømmer, mørke drømmer

Fremtiden lå bak Ragnhild Jølsen og hennes slekt. Hundre år etter sin død er hun fortsatt omgitt av mystikk.

Skyggeliv: Ragn­hild Jølsens for­fat­ter­skap har hav­net i skyg­gen av my­ten om hen­ne. Her er hun i Sig­mund Sindings ver­sjon, fra 1902.
Annonse

På tross av en vesentlig plass i norsk litteraturhistorie og et udiskutabelt originalt talent, er hennes bøker lite lest. De lever et slags skyggeliv på antikvariater og i en samleutgave fra 1988 på Aschehougs lager. Det er nærmest en aura av noe lukket, tilbaketrukket og mystisk over både forfatter og verk.

Det oppsto tidlig myter om kvinnen Ragnhild Jølsen (1875–1908), noe som kanskje har sperret for forfatterskapet. Hun fremsto som sterk og utilgjengelig, men samtidig sky og usikker. De offentlige bildene av henne som både «bohem» og en slags «heimstaddikter» er reduserende, men forteller om en indre splittelse, en konflikt og kvalitet som la grunnlaget for diktningen. Jølsen brukte rusmidler, en erfaring hun tok med i sine tekster, og hun døde av en overdose sovemedisin. Men viktigst for «outsider-posisjonen» må være at bøkene hun skrev aldri har kunnet tilpasses kategoriseringer eller rådende litterære retninger i det til dels puritanske Norge. De er verken entydige, realistiske eller oppbyggelige utviklingshistorier. De passet derfor heller ikke inn i kvinnebevegelsens foretrukne litteratur, som var preget av en sterkt seksualfiendtlig moral.

Det skjer ingen oppvåkning frem mot heltemodig erkjennelse hos Jølsens karakterer; kvinnene er ambivalente i sine roller og mangler tradisjonelle dyder og «naturlige instinkter». De utfordrer forestillinger om kjærlighet, kjønn og makt i patriarkalske samfunn der kroppen er kvinnens «kapital». Istedenfor å akseptere offerrollen bruker de denne erkjennelsen til å snu om på spillets regler; det skjer ikke uten omkostninger og kvinnene skader seg selv og andre. Men de kjemper for selv å definere sine tanker, følelser og handlinger – og de tar konsekvensene.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse