Annonse
04:00 - 09. mars 2007

Opprør som mainstream

Et nytt fenomen har kommet inn i kunstkritikken: Olsson-skolen. Outsiderstatusen blir et nytt adelskap, og det er bekymringsfullt, skriver Jørgen Lund.

Annonse

Vi ser en ny tendens i norsk kunstkritikk. Med dette mener jeg ikke rett og slett et nytt tilskudd, en skrivemåte eller holdning som danner et alternativ til de kritikerne som har preget de store dagsavisene. Snarere dreier det seg om ambisjoner om en ny standard, noe som tar over. Grunnleggeren av det nye er Tommy Olsson, en ekstremt ettertraktet frilanser som for øyeblikket er den enkeltperson som preger suverent flest publikasjoner om billedkunst i Norge. I tillegg til at hans egen byline er sterkt til stede, er han i ferd med å danne skole blant en del yngre kritikere.

Norge er lite. Bergen er enda mindre, og tendensen merkes kanskje sterkest her. Slår man tilfeldig opp i det nye tidsskriftet B-post fra slutten av 2006, er en av setningene som øyet kan falle på skrevet på svensk, og forteller om røykeslutt. Altså er Tommy Olsson på plass, i form av en anmeldelse av Fiona Tans utstilling i Bergen Kunstmuseum. Nå, snart et halvt år etterpå, kan man nå se tydelige trekk av Olsson-skole i Grethe Melbys tekst om Runa Islams og Adriana Alves’ utstillinger i Bergen på kunstkritikk.no, og i Erlend Hammers anmeldelse av Runa Islam i Billedkunst.

Hos Grethe Melby har stilen preg av blog, en diskurs om og rundt kunstbetraktning og -skriveri, mye mer pratsom, omfangsrik og omtrentlig enn det man strengt tatt kan forstå som kunstkritikk. Det selvbiografiske momentet, det skrivende jeg, er dominerende. Hos Hammer finner man helt andre velformulerte og skarpe kunstteoretiske betraktninger, men dessverre ofres disse, ikke bare i den aktuelle anmeldelsen, men ofte ellers også, i forsøk på litterære, biografiske eksperimenter med et slags impresjonistisk preg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»