Annonse
04:00 - 21. desember 2007

Niemeyers knuste utopi

Oscar Niemeyer er blitt hundre år, men fortsatt har ikke Brasilias problemer forsvunnet.

En utopi: Brasilia.
Annonse

I forrige uke fylte den brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer hundre år. Aviser over hele verden har feiret legenden, og snart kan vi vente en ny runde i debatten om Brasilia, Brasils hovedstad. Byen, som mer enn noe annet forbindes med Niemeyers livsverk, fungerer nemlig fortsatt ikke, til tross for sin grensesprengende arkitektur.

Utopia. Byggingen av byen ble startet i 1956, da Brasils president Juscelino Kubitschek ville flytte hovedstaden fra Rio de Janeiro til et område nærmere landets geografiske sentrum. Brasilia ligger dermed i et glohett, tørt og ugjestmildt savannelandskap. Området er svært tynt befolket, og på litt over tre år ble byen bygget fra bunnen. Selve byplanleggingen ble utformet av Lucio Costa, mens Niemeyer var sjefsarkitekt.

Brasilia er blant annet kjent for å være den byen som i størst grad etterfølger prinsippene etablert i det såkalte Athens Charter fra 1933. Et hovedprinsipp her er at byen skal deles inn i ulike sektorer for hver virksomhet: Bosektoren, arbeidssektoren, rekreasjonssektoren og sirkulasjonssektoren. Dermed er Brasilia delt inn i ulike områder for hoteller, restauranter, ambassader, boliger, og så videre.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse