Annonse
04:00 - 07. desember 2007

Moraldebatt

Kunst­pro­fes­sor Hild Sør­by bruk­te ut­tryk­ket «folk flest» om de som li­ker ma­ri­ne­ma­le­ren Ivan Storm Ju­li­us­sen. Det ble det bråk av.

Professor: Hild Sørby
Annonse

Forrige uke skrev Morgenbladet om en ny studie som viser at kulturbruk betyr lite for den akademiske middelklassens selvforståelse. Samtidig oppfattes det som moralsk problematisk å hevde at et kulturprodukt er bedre enn et annet. «All smak blir utsatt for en sosiologisk moral,» kommenterte Erling Dokk Holm.

Hild Sørby, kunstprofessor ved Universitetet i Stavanger, merket dette da hun forrige kommentere maleriene til Ivan Storm Juliussen, som er kjent for sine forseggjorte bilder av seilskuter i opprørt hav: «Bildene krever ikke noe av sitt publikum, bortsett fra deres penger. De er lettleste, sentimentale og pompøse. […] Han appellerer til folk flest, som ofte vurderer kunst etter enkle kriterier; det som er vakkert i livet, er vakkert i kunsten,» sa Sørby Aftenbladet. Da ble det oppstyr.

– Ja, det ble mye mer oppstyr enn jeg hadde regnet med. Men det viser jo at dette med smak er noe folk tar veldig alvorlig, sier hun.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.