Annonse
04:00 - 30. mars 2007

Monotone kammerstykker

Christian Wallumrød Ensembles The Zoo Is Far har sine øyeblikk, men et spennende sound redder ikke de fragmentariske komposisjonene fra kjedsomheten.

Christian Wallumrød: Har et stykke igjen å gå som komponist, mener anmelderen. Foto: ECM
Annonse

Ingen skal kunne komme og påstå at norsk jazz ikke har fostret mange glimrende musikere de siste årene. Hvor nyskapende de er, er en annen sak. Norsk jazz anno 2007 låter dessverre mer av selvtilfreds konformitet enn ungdommelig skaperglede. Dersom musikerne ikke luller seg inn i kosejazzens lune gemakker eller skrur rådvilt på laptop-ene sine, spiller de frijazz sånn omtrent like bra som den ble spilt på sekstitallet – ikke ulikt det man hører dersom man stikker hodet ned i en litt avsidesliggende jazzkjeller i en hvilken som helst storby, enten det er i USA eller Europa. Ikke desto mindre får vi til stadighet høre at norske jazzmusikere har funnet opp kruttet, igjen og igjen.

Mer komponert. Genierklæringene har heller ikke latt vente på seg i kjølvannet av pianisten Christian Wallumrøds – en av den såkalte “ungjazzens” frontmenn – siste utgivelse, The Zoo Is Far. Og det er ikke til å komme bort fra at albumet låter originalt. Det skyldes ikke minst dets litt uvante besetning. Christian Wallumrød Ensemble har vokst fra en trio med Per Oddvar Johansen (trommer) og Arve Henriksen (trumpet) på ECM-debuten No Birch, til en sekstett, med Gjermund Larsen (fiolin/hardingfele/ bratsj), Tanja Orning (cello) og Giovanna Pessi (barokkharpe) som nye tilskudd.

Det er heller ikke bare besetningen som er ny her. Wallumrød har med dette albumet ønsket å bevege seg vekk fra improvisasjonen og inn i mer komponerte former. Med tanke på den idétørken som rår i norsk jazz, burde dette være et eksempel til etterfølgelse, men i denne lytterens ører har Wallumrød et stykke igjen å gå som komponist.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse