Annonse
04:00 - 21. desember 2007

Frem­ti­den i våre hen­der

Noe er i ferd med å skje i Bjørvika, men du vet ikke hva det er.

Strek­ko­dens be­gyn­nel­se: Price­wa­ter­house­Coo­pers-byg­get er før­s­te hus i Bar­code, og vil etter planen bli et av de lavere i bygningsrekken, som skal gå videre mot Ekebergåsen. Trafikkmaskinen skal byttes ut med en grønnere gate. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Annonse

Do you, Mister Jones? Det hersker en viss forvirring i hovedstaden. De fleste har fått med seg at noen er i ferd med å igangsette den største byutviklingen i hovedstaden siden 1624. Det var året da det gamle Oslo brant, og sentrum forflyttet seg over Bjørvika til Akershus festning. Siden den gang har byggeprosjektene gått slag i slag, men ingen enkeltstående hendelse har påvirket Oslo sentrum like mye som utbyggingen i Bjørvika og etter hvert Fjordbyen vil gjøre.

Skjønt, enkeltstående hendelse. Hva er det egentlig som foregår der nede ved vannkanten? Hva er på vei, og hvem bestemmer? Hvor mye er allerede regulert, og hva er egentlig oppe til debatt? Er det snakk om en mur av høyhus, eller er det en organisk utformet bygningsmasse perfekt tilpasset den moderne osloborgers ve og vel? Tar politikerne avgjørelsene, eller er det pengene som styrer? Blir det sol, skygge, eller rett og slett bare masse sur vind?

Oslomuren. I februar 2008 vil bystyret ta stilling til to spørsmål. For det første skal det vedtas en generell reguleringsplan for Fjordbyen som helhet, i tillegg skal det tas en konkret avgjøres om hvordan man skal gå videre med det såkalte Barcode-alternativet. Barcode består, som navnet indikerer, av en strekkodelignende rekke høyhus som vil strekke seg fra Oslo S og bort mot Gamle Oslo. Alternativet har møtt sterk motbør, og blant annet gått under økenavnet Bjørvika-muren. Prosjektet har imidlertid også høstet støtte, og i forrige uke presenterte Dagsavisen en undersøkelse, bestilt av utbygger og grunneier Oslo S Utvikling (OSU), under overskriften Halve Oslo ønsker Barcode i Bjørvika.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse